Wat zingen doet met je gezondheid

15 mei 2019

NU.nl | door Elise Vermeeren  

Je favoriete lied luidkeels onder de douche zingen, lofzangen in de kerk, treurliederen tijdens een begrafenis, protestsongs of wandelmarsen: zingen doet wat met mensen. Wat precies, en waarom? 

Jaren geleden alweer, doken Duitse onderzoekers in het onderwerp. Tijdens dit onderzoek van de universiteit van Frankfurt werd bloed afgenomen bij koorleden. Wat bleek: de concentratie immuunglobuline A, proteïnen die als afweerstof werken, en de hoeveelheid cortison, een hormoon tegen stress, nemen toe bij het zingen. Zingen is dus stressverlagend en goed voor de weerstand. 

Zingen vertraagt de hartslag

De Zweedse onderzoeker Bjorn Vickhoff vond iets anders: de harten van koorzangers kloppen tegelijkertijd én de hartslag wordt tijdens het zingen vertraagd. Volgens de onderzoekers is dit een gevolg van de gecontroleerde ademhaling.

"Je hartslag gaat omlaag bij de uitademing, en omhoog bij het inademen. Als je zingt, gebruik je de lucht die wordt ingeademd, dus zal de hartslag dalen", zegt Vickhoff. 

De ademhaling van iemand die in een koor zingt, lijkt op die van iemand die yoga beoefent. "Van yoga werd al aangetoond dat het de bloeddruk op lange termijn kan verlagen. We vermoeden dat dit ook geldt voor het zingen in een koor." Die effecten moeten nog verder worden onderzocht, aldus Vickhoff.

[...]

Zingen maakt blij

Zingen maakt je gelijk blij, want wie zingt, kan niet tobben. Gigengack: "Onderzoek van de Nederlandse prof.dr. Erik Scherder heeft laten zien dat zingen helpt bij traumaverwerking. Zingen heeft zoveel gezonde effecten, dat zangtherapie eigenlijk in je verzekeringspakket zou moeten zitten."

Lees het hele artikel hier op nu.nl. 

Deel dit via:
Terug naar het blogs overzicht